Yoga & Massage

Specialist in Vitaliteit, Yoga en massages in Rotterdam e.o.

Nieuws & Yoga in de media

Yoga ook voor mannen

Wie weleens op een yogamat heeft gestaan, kent vast de ‘warrior’. Een krachtige houding waarbij je zo sterk en stevig staat als een krijger. Niet zo gek, als je bedenkt dat de yogaleer duizenden jaren geleden werd bedacht door Indiase mannen, die hun dagelijkse meditatie wilden afwisselen met oefeningen voor kracht, balans en uithoudingsvermogen. Hoewel het begon als mannentraditie werd yoga gaandeweg, zeker hier in het Westen, steeds meer een zweverige vrouwenaangelegenheid.

Die tijd lijkt voorbij: mannen stappen vaker op de yogamat.

Het is de hectiek van het dagelijks bestaan, zeker in de Randstad, waardoor mannen (en vrouwen trouwens ook) een enorme hang hebben naar bewustzijn, rust en aandacht. Eerst wilden mannen vooral fit worden en spieren kweken, nu zoeken zij meer verdieping.

Het is de bedoeling dat op alle kazernes en militaire opleidingscentra yoga een vast onderdeel wordt. Bij het Korps Commandotroepen (KCT) is er sinds twee jaar elke maandagmiddag een goed bezochte yogales. “Deze mannen moeten op het hoogste niveau presteren bij complexe missies. Als je dan alleen traint op kracht en prestatie mis je een essentieel onderdeel”, vertelt yogadocent en psychosomatisch fysiotherapeut Arjan Heerkens. Dus leert hij de commando’s zich meer bewust te worden wat er speelt in hun lichaam. “Door in hun buik te ademen, ontstaat er meer ruimte voor de emotionele kant van het werk. Yoga maakt ze mentaal sterker, en completer als mens en militair. Ook militairen mogen voelen.”

Lees het hele artikel over mannen en Yoga op de website van Trouw.