Mataji Dreamworks

Yogalessen, bedrijfsyoga en Ayurvedische massages in Rotterdam

Constitutie bepaling

  

  

Vijf elementen, tri-dosha en constitutie

Ayurveda gaat ervan uit dat alles in het universum is opgebouwd uit vijf elementen. Ayurveda ziet de mens als een verzameling van deze vijf elementen plus het immateriële zelf. De elementen zijn: aarde, water, vuur, lucht en ether.
Dosha betekent letterlijk: dat wat verandert. Twee van de vijf elementen gecombineerd in paren vormen drie dynamische krachten (tri-dosha).
Deze drie dosha's zijn: Vata, Pitta en Kapha.
Volgens Ayurveda zijn mensen zijn onder te verdelen in typen. Dit zijn vaak combinaties van twee of drie dosha's. Ze kun je bijvoorbeeld dus een Vata-Pitta type zijn of Kapha-Pitta type. Meestal is één dosha bij iemands geboorte overheersend. De geboorte-constitutie (prakruti) draagt een persoon zijn hele leven met zich mee.

Ayurveda gebruikt voeding, levenstijl, massages, kruiden, yoga en meditatie om mensen in balans te houden. Mensen die zich herkennen in bijvoorbeeld een Pitta type, zouden levenstijl en voeding moeten gebruiken die het Pitta niet nog meer stimuleert, maar in balans houdt.

Constitutie bepaling

Wil je jouw constitutie weten?
In onderstaande test gaan we op zoek naar je geboorte-constitutie (prakruti). Hierin worden een aantal vaste kenmerken (zoals gewicht, vorm en huidtype) gevraagd.
Verder geven levenslange gewoonten en bepaalde neigingen een goede indicatie van je prakruti. Baseer je keuzen op de constanten in je leven, over een langere periode.
Weet je zelf niet goed welke kenmerken bij je passen, vraag dan advies aan een vriend of familielid.
Als je het na het invullen van het formulier op verzenden klikt, ontvang je binnen 5 werkdagen jouw constitutie met een korte toelichting en enkele adviezen vanuit de Ayurveda.

Constitutietest